Gordana Zagorec – AncestorsRASTVARANJE IDENTIFIKACIJA


Korekcija sistemskih anomalija unutar obitelji


Na trećem stupnju nastavljamo se baviti obiteljskom dinamikom, no sada na najdubljoj mogućoj razini. Nakon složene obiteljske mape krećemo u rastvaranje identifikacija koje predstavljaju još dublji i kompleksniji oblik povezivanja s članovima obitelji. Naime, svako dijete uči od roditelja i ostalih članova obitelji, imitira njihovo ponašanje i reakcije – kako ono koje roditelji žele prenijeti na dijete, tako i sve druge vrste obiteljskih obrazaca koji spadaju u nesvjesne. Iako bi roditelji željeli da dijete razvija samo poželjne i pozitivne osobine, ako ono odrasta uz roditelje koji ga svojim svakodnevnim primjerom uče nepoželjnim ili negativnim reakcijama, dijete će usvojiti takve reakcije kako bi se i na taj način još dublje povezalo s njima. A s obzirom da je djetetova primarna potreba ljubav, odnosno što čvršća povezanost sa svojim roditeljima, ono će se povezivati na sve raspoložive načine – i imitirajući roditeljeve konstruktivne osobine, ali i one destruktivne.

Na primjer, brojni se roditelji “žrtvuju za dijete”. Naravno da je odgovornost roditelja enormna i da kvalitetan roditelj u razvojnoj fazi svoga djeteta nema potpunu slobodu da radi što hoće, odnosno da se posveti samo sebi. No što uči roditelj-žrtva svoje dijete? Između ostalog da i samo bude žrtvom. Ako odemo i korak dalje, u mnogim obiteljima postoji i daleko vidljivija dinamika žrtva-tiranin, pri čemu je jedan od roditelja u jednoj, a drugi u drugoj ulozi. Dijete će, htjelo ne htjelo, svjesno ili nesvjesno preuzeti ovakvu dinamiku kao svoj obrazac ponašanja i mišljenja. Takav će obrazac nadalje utjecati na djetetov život privlačeći mu okolnosti u skladu s usvojenim programima. Dijete, ili kasnije odrasla osoba, će misliti da su nepoželjne životne okolnosti njegova “sudbina”, no nisu – one su posljedice njegove programiranosti, nesvjesnih obrazaca koje je usvojio u ranoj fazi vlastitog razvoja, najkasnije do sedme godine života.

Iz tog je razloga rastvaranje identifikacija ponekad ključan i prijeloman životni proces kojim se oslobađamo duboko ukorijenjenih ograničavajućih utjecaja koji nam ponekad potpuno kontroliraju život bez da smo toga uopće svjesni. Količina slobode koju je moguće steći prolaskom kroz ovakve procese je tolika da većina ljudi koji ih prođu doživljava kao da se ponovo rodila. Naravno, svaka nova sloboda praćena je i neminovnim pruzimanjem veće odgovornosti za sebe i svoj život, kao i neophodne discipline potrebne za vlastitu kreativnu ostvarenost. No sloboda nema cijenu, ona je ultimativna potreba čovjekove duše koja u svaku inkarnaciju dolazi s namjerom da ostvari svoju izvornu priodu i najdublje unutarnje težnje. A sloboda od ograničavajućih identifikacija jedno je od bitnijih postignuća koje omogućuju osobnu ostvarenost.TEME KOJE SE OBRAÐUJU NA TREĆEM STUPNJU


• Teorija i praksa rastvaranja 5 osnovnih identifikacija:

– identifikacija sa žrtvom

identifikacija s mrtvom osobom

– identifikacija s herojem

– identifikacija s djetetom

– identifikacija s mučenikom

• Rastvaranje unutarnjih konflikata

• Korekcija sistemskih anomalija unutar obitelji – rastvaranje ograničavajućih vezanosti s obitelji kao cjelinom

• Nastavak rada na otkrivanju životne misije – otkrivanje obiteljske dharme