Tretmani bioenergijom sve su rašireniji oblik liječenja, kako tijela, tako i psihe. Čišćenje, punjenje i rekonstrukcija energetskog tijela – ukoliko je obavlja kvalificirana i vješta osoba – povoljno se odražava na fizičko tijelo i psihu, a bioenergetski rad nema nikakve destruktivne nuspojave. Stoga je očigledno da je upravo energetsko liječenje medicina budućnosti. Iako je u procesu iscjeljivanja nemoguće zamijeniti osobno sudjelovanje klijenta u svome iscjeljenju, energetsko liječenje svakako doprinosi naporima osobe da unaprijedi određeni aspekt svojeg tjelesnog ili duševnog zdravlja. Stoga su bioenergetski tretmani dobrodošlo pomoćno sredstvo od kojeg osoba koja je spremna disciplinirati se i sama preuzeti odgovornost za vlastito izlječenje može imati velikih dobitaka.

Bioenergetski tretmani obavljaju se u cjelinama od po četiri ili pet dana za redom, s time da osoba mora biti spremna posvetiti se i paralelnom radu na uzrocima vlastitog problema – čišćenju traumatskih iskustava i njihovih posljedica. Tada je učinak bioenergetskih tretmana optimalan i trajan, a bez takvog rada uglavnom površan i kratkotrajan. Ukoliko je o riječ o zdravstvenom problemu, osoba je dužna otići liječniku i paralelno primjenjivati i standardni medicinski tretman. Akademska i komplementarna (alternativna) medicina moraju surađivati i nadopunjavati se jer isključivost obično ne dovodi do željenih rezultata. 

Svaki bioenergetski tretman traje oko 45 minuta za vrijeme kojih osoba leži na stolu za masažu, opuštena i oslobođena bilo kakve aktivnosti. Jednako kao i za vrijeme spavanja – koje je također vrsta bioenergetskog oporavka tijela – osoba svoje unutarnje procese nastoji svesti na minimum te se u potpunosti prepustiti slobodnom protoku energije, kao i specifičnim zahvatima koji se obavljaju na pojedinim razinama ljudskog energetskog tijela. Bioenergetski tretmani vjerojatno su najugodniji postojeći oblik terapijske intervencije i mogu predstavljati dobar uvod u sustave osobnog razvoja, odnosno kasnije uključivanje u svjestan i samostalan rad na sebi.