Treći stupanj Reikija namijenjen je isključivo osobama koje i same žele postati voditeljima Reiki radionica. Spremnost za takav rad određuju mnogi elementi, ali konačna je odluka moja. No, da bi se i tehnički postalo spremnim, moja je preporuka proći što više stupnjeva Transformacije karmičkih obrazaca te barem nekolicinu Intenziva direktnog iskustva Istine. Ovakvo znanje od neizmjerne je koristi za prolazak kroz intenzivne procese čišćenja i osobne transformacije koje ovakva inicijacija potiče.

Naime, majstorski stupanj Reikija dovodi osobu u izravan kontakt sa sveopćim duhom ili Bogom, a takav oblik interakcije zahtijeva visok stupanj osobne pročišćenosti, svijesti, discipline i odgovornosti. Inicijacija u treći stupanj potiče ovakve procese na nemilosrdan način i osoba koja se odluči na ovakav korak mora biti spremna na sve – na ugodna iskustva i velike dobitke, ali i na suočavanje sa svojim najdubljim i najskrivenijim slabostima. Nakon inicijacije nema nazad – proces koji je započet teško je prekinuti. Zato ovaj stupanj dajem osobama koje iza sebe imaju najmanje tri godine iskustva s energetskim radom i upoznate su s tehnikama karmičkog čišćenja do stupnja sposobnosti samostalnog rastvaranja bilo kojeg karmičkog procesa.

Inicijacija u treći stupanj dovodi praktikanta u kontakt s četvrtim, takozvanim “majstorskim” simbolom koji se kasnije koristi pri iniciranju i iscjeljivanju. Tako inicijacija u treći stupanj osposobljava budućeg Reiki voditelja da i sam kvalitetno obavlja inicijacije te vodi tečajeve odgovorno i kompetentno. No, hoće li od praktikanta nastati dobar Reiki majstor ne ovisi samo o njegovom tehničkom znanju, već i o njegovom načinu života. Upravo zato ova inicijacija nije za osobe koje se ne žele posvetiti Reikiju – ona je namijenjena samo onima koji su u stanju preuzeti rizik svjesnog življenja i ne žaliti se kada takvo življenje nije ugodno, odnosno posuto samo spiritualnim cvijećem.

Inicijacija u treći stupanj odvija se individualno, a potencijani kandidat prolazi i kroz pripremni period tijekom kojeg postaje vidljivo je li riječ o stvarnoj spremnosti ili nečemu što ne predstavlja nužnu razvojnu fazu osobe.