Ritual hodanja po žeravici vjerojatno je jedan od najstarijih duhovnih obreda na planeti Zemlji. Jednostavan i prirodan, on ne zahtijeva nikakvu naročitu spremnost, niti posebnu pripremu. Sve što je potrebno jest predanost i opuštenost kako bismo elementu vatre dozvolili da nas bose prenese preko žara i na taj način spali inferiorne dijelove našeg bića – naše mane, probleme, bolesti pa čak i lošu karmu.

Tečaj traje jedan dan – počinje rano poslije podne i završava do ponoći. Priprema uključuje ritualno spaljivanje naših negativnih osobina, energetske vježbe kojima se u potpunosti otvaramo i usklađujemo s elementom vatre te ho o pono pono, metodu preuzetu iz havajskog šamanističkog sustava pod imenom Huna, kojom neposredno prije prelaska preko žeravice sređujemo vlastite obiteljske i partnerske odnose. 

Hodanje po vatri neobično je i neponovljivo iskustvo za svakoga tko ga doživi jer kod praktikanata u vrlo kratko vrijeme stvara svijest o iluzornosti svijeta u kojem živimo. Zato je ono jedno od istinskih čuda današnjice jer na konkretan i neposredan način dokazuje da realnost nije uvijek onakva kakvom je interpretiraju naša čula i um. Iza granica našeg razuma krije se misteriozan i uzbudljiv svijet u kojem je sve moguće, svijet koji se može doživjeti na ovom jedinstvenom tečaju.